Pestře, zdravě, chutně

Pizza ...těstíčko zase trochu jinak..

  • 1 mozzarella (bez nálevu)
  • 2 vejce
  • 50 g mandlové mouky
  • 10 g lahůdkové droždí (prosím nevynechat dodává šmrnc, chutí připomíná parmezán)

Smíchejte, rozmixujte do hladkého těsta, vyválejte na plech a pečete na 160° cca 30 min, záleží na troubě. 

Pak přidáte co máte rádi. Podklad rajčatové pesto s bazalkou (můžete dát jen protlak nebo kečup)tentokrát sýrová variace: hermelín, niva, parmezán, červená cibulka, sušená rajčata zapečete cca 10 minut. mám ráda pizzu posypat červenou cibulkou, ale ta se nestihne upéct za 10 minut.

TIP: spatřit horkou vodou s trochou octa, změkne a není tak štiplavá.

Domácí lanýže

Obalené v kakau a skořici Jsou opravdu výborné . Tuto sladkost mám mooooc ráda, ale bohužel složení, které většinou najdeme v obchodě je hrůzostrašné .

  • 220 g kvalitní horké čokolády 70% a výše
  • 1/2 plechovky kokosového mléka 
  • čekankový sirup na oslazení 

Čokoládu nasekejte na co nejtenčí proužky a zalijte horkým kokosovým mlékem. Promíchejte a nechte vychladit. Vytvarujte kuličky. Obalujte v kakau, skořici nebo nasekaných ořechách.

Hráškový krém s koriandrem, kari a kokosovým mlékem

Rovnou jsem vařila dvojnásobné množství (komě kokosového mléka).

  • 500 g mraženého hrášku
  •  1 šalotka 
  • 1 lžíce zelené curry pasty (dala jsem žlutou)
  • 500 ml vývaru (kuřecí, zeleninový) nebo voda plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 2 lžíce ghí/oleje s
  • sůl a pepř 
  • šťáva z limety 
  • čerstvý koriandr 

Šalotku osmahneme. Přidáme lžící curry pasty ( já mám doma žlutou a červenou, musím pořídit i zelenou).Opravdu doporučuji, nedá se vůbec srovnat s normálním kari kořením v pytlíku. Necháme krátce provonět, zalijeme horkým vývarem nebo vodou a kokosovým mlékem.

Přiveďte k varu a nechte probublávat. Pak přidejte hrášek, ale dál už nevařte.

Rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou.

Posypte čerstvým hráškem a koriandrem.

Jahodové domácí nanuky s tvarohem 

  • 20 g jahody
  • 1 x polotučný tvaroh (bílý jogurt)
  • 1/2 zakysané smetany
  • datlový sirup na oslazeni 

 Z množství jsem udělala 7 nanuků. Celková cena 50 Kč, za kus tedy 7 Kč a víš co jíš . Doba přípravy 5-10 minut, když nepočítám mražení.

Příště vyzkouším zase jiný druh buď s jiným ovocem nebo jenom dřeň.

Cuketové makovníky 

  • 200 g oloupané cukety
  •  100 g mandlové mouky
  • 2 vejce 
  • 75 g mletého máku 
  • 2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem nebo lžička běžného
  • 40 g sladila, použila jsem erytritol, každý dle svého stravovacích stylu - erytrihtol, xylitol, kokosový cukr, datlový sirup

Krém (může být i bez)

  • 40 másla 
  • 40 smetanového krémového sýru (philadelphia, Goldessa creme chesse - Milbona)
  • 10 g sladila (tady jsem použila datlový sirup)
  • pár kapek vanilkového extraktu 

Cuketu oloupejte a nakrájejte na kostky. Smíchejte s vejci a sladidlem a rozmixujte dohladka. 

Smíchejte mandlovou mouku, prášek do pečiva a umletý mák.

Smíchejte jemně dohromady. Nepoužívejte mixér. Naplňte formy (papírové už příště nepoužiju, ale silikonové) a pečte 25-30 minut na 180°.

Máslo necháte změknout při pokojové teplotě a smíchejte s ostatními ingrediencemi a necháte vychladit. Pak zdobíte.

Grilované nektarinky s tvarohem 

Grilovaná zelenina, je klasika, ale grilované ovoce je taky skvělé .Svačinka nebo jako dezert.

  • nektarinky (zralé, ale pevné)
  • tvaroh
  • zakysaná smetana 
  • skořice (nebo vanilka, kardamon)
  • citrónová kúra 
  • plátky mandlí
  • čekankový sirup nebo sladilo dle vašeho stravování.

Tvaroh smíchejte se zakyskou (můžete použít bílý jogurt).Přidejte skořici, citrónová kúru a sladidlo.

Nektarinky nakrájejte a potřete ghí a ugrilujte. Posypejte plátky mandlí, které opečte na suché pánvi. Kombinace teplého ovoce s vychlazeným tvarohem je skvělá .

Květušky....květákové halušky z brynzou

  • 200 g brynzy
  • 500 g květáku (malý)
  • 100 g slaniny
  • zakysaná smetana 
  • sůl, pepř

Květák zbavíme košťálu a rozebereme na malé růžičky a nejlépe připravíte na páře, můžete i ve vodě, ale je třeba pořádně osušit.

Mezitím si udělejte slaninu na pánvi, pro vegetariány lze nahradit cibulkou. Brynzu rozpustíme a zjemníme smetanou.

TIP:

Místo brynzy můžete použít nivu nebo čerstvý smetanový sýr. Můžete také přidat orestované houby, spařený špenát nebo medvědí česnek. Přidat můžete i bylinky: čerstvá pažitka nebo libeček, petržel.

Kalorická hodnota mluví za vše:

Květák vařený 200 g - 64 kcal

Halušky 200 g: 327 kcal

A když přičtete brynzu, smetanu , slaninu tak je to mega kalorická nálož.

Salát s kozím sýrem a červenou řepou 

  • rukola nebo polníček nebo salát dle chuti
  • kozí sýr 
  • vařená řepa
  • píniové ořísky, levnější varianta slunečnicové semínka 
  • sůl, pepř
  • balsamico 

Oříšky nebo semínka opečte na sucho na pánvi.

Brokolice 

Příprava jídla trvá 10 -15 minut...takže nechci slyšet výmluvy, že není čas a ještě si můžete udělat do zásoby, takže další úspora času .

Uvaříme brokolici max 5 minut, aby si uchovala křupavost a zchladíme studenou vodou, aby zůstala krásná barva .

Pak nastrouháme balkán (nebo jiný druh, k brokolici se mi spíše hodí balkán, tím že brokolice nemá výraznou chuť). 

Dala jsem ještě rajčata normální (i sušené by se moc hodily) a pár oliv.

Dále jsem přidala chilli tuňák, samozřejmě můžeme kombinovat s jiným zdrojem bílkoviny, který je důležitý v každém jídle, aby nás jídlo zasytilo:

maso: kuřecí, krůtí, panenka: orestované nebo ještě zdravěji připravené v horkovzdušné fritéze nebo troubě:

  • šunka
  • jiné ryby 
  • tofu
  • vejce

Tvarohové knedlíčky s mákem

 #bezlepku #bezcukru #plnebilkovin

Když máš něco rád, ale hledáš nové alternativy .

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 2 vejce 
  • 80 g kokosové mouky 
  • špetka soli 
  • 10 g lněné zlaté mouky nebo si umelte lněná semínka 
  • 5 g psyllia 

Vše smícháme a tvarujeme knedlíčky nebo šišky. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 3 minuty, dokud nevyplavou.

Posypka = mletý mák smíchaný s xylitolem. Polijeme rozpuštěným máslem.

Sezamové houstičky

  • 6 bílků 
  • 80 g mandlové mouky
  • 60 g lněné mouky (dýňové)
  • 60 g sezamového semínka
  • 80 g psyllia
  • 10 g prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL xantanové gumy (kdo nemá, nedá, ale zlepšuje vlastnosti těsta)
  • 2 PL sušených bylinek- oregáno, tymián, libeček, česnek


Bílky se špetkou soli jsem vyšleháme do tuhého sněhu.

Všechny ingredience smícháme a chvíli necháme odpočinout. Pak přidáme 200 ml horké vody a promícháme. Po chvilce, kdy trochu směs vychladla, přidáme bílkový sníh a pomalu a důkladně promícháme a spojíme v jedno, lehce řidší těsto. 

Necháme 10 odpočinout. Vytvarujeme bagetky a obalí se v černém a světlém sezamovém semínku. 

Pečeme 45 minut na 180 °C.

Jarní lehký bramborový salát 

  • brambory  (nejlépe salátových) 
  • 1 střední červená cibule 
  • vejce natvrdo 
  • zakysaná smetana (jogurt)
  • kyselé nakládané okurky 
  • lák z okurek
  • plnotučná hořčice
  • olivový olej
  • kopr
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Uvařila jsem brambory ve slupce (neloupala jsem, záleží na každém), nechala vychladnout. Vejce uvařila nakrájela na kostičky s okurkou a cibulí. Přidala trochu láku z okurek, sůl, pepř, kopr a zakysanou smetanu a nechala vychladit.

Tuňákové kuličky 

Dají se jíst samostatně jako chuťovka nebo jídlo na cesty nebo třeba se salátem .

  •  150 g dýně hokkaido nebo máslové
  •  1 plechovka tuňáka 
  • 1 vejce 
  • sůl, pepř 
  • Na obalení30 g mandlové mouky
  • 2 g mletého římského kmínu (1/2 lžičky)
  • 3 g uzené papriky (1 zarovnaná lžička

Máslovou dýni oloupejte, hokkaido nemusíte, nastrouhejte najemno a vymačkejte vodu.

Tuňáka slijte a taky vymačkejte. Přidejte vejce, sůl a pepř. Obalte ve směsi.

Pečte 20 minut na 180°. 

Skvělá příloha - zeleninové nudle 

Rychlé, výborné a hlavně skoro bez kalorií z cukety (cudle)z mrkve (mrdle)Dělám nejradši dohromady. Dají se udělat i z dýně, ty budu teprve zkoušet.

Nastrouháme speciální ( koupeno v Orionu). Jedna strana dělá tenké špagety, druhá tagliatelle. Střed, který zbyde nakrájíme na kostičky s cibulkou, podusíme na olivovém oleji s tymiánem. 

Ochucení dle libosti, buď na způsob boloňes, nebo se sýrovou omáčkou.

Moje nejoblíbenější se sušenými rajčaty, chilli tuňákem z konzervy a parmezánem.

Placičky z červené čočky

️150 g červené čočky

️350 ml vody

️1,5 čl soli

Nechám odstát tak hodinu, nemusí být, ale zdá se mi to lepší.

Pak jen umixujeme a na ghí připravíme.
Plníme čím chcete.  

Lívanečky z krémového sýru

  • 6 vajec
  • 200 g smetanového krémového sýru (Philadelphia, Goldessa atd.)
  • 60 g kokosové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem nebo o třetinu méně toho běžného či špetička jedlé sody
  • cca 30 g sladidla podle chuti a vašeho stravovacího stylu (cukr, med, datle, datlový sirup, xylitol, erythritol atd.)
  • 60 g ghee na smažení

Všechny ingredience rozmixujte do hladkého řídkého těsta. Na pánvi si rozehřejte ghee a na něm na střední teplotu z obou stran opečte dozlatova malé lívance. Na jeden použijte 1-2 lžíce těsta. Obracejte je, až když začnou tuhnout i z vrchu. Nemějte proto plotýnku příliš rozehřátou, aby se vám odspodu nepřipálily a vršek nezůstal stále syrový. Podle potřeby přidávejte do pánve další ghee. Ale ne moc najednou, ať vám příliš prudce neklesne teplota. Lívanečky podávejte ještě horké, nebo za studena doplněné tím, co máte rádi.

Malakov

  • 4 x zakysaná smetana
  • bezlepkové piškoty
  • 2 banány
  • jahody
  • borůvky
  • posypáno 70% čokoládou

Dvě smetany smíchám s mákem, dvě s kakaem, oslazeno datlovým sirupem, záleží na každém. vrstvíme. Necháme vychladit v ledničce.

Skvělý dezert nebo svačinka.

Makovec

  • 250g mletého máku
  •  50- 100g cukru ( já použila xylitol)
  • 80g strouhaného kokosu
  •  3 vejce
  •  2 jablka ( nebo 2 banány),já dělala z jablek.
  • prášek do pečiva
  • 1 čl mleté skořice
  • cca 2 dcl vody

Smícháme mák, kokos, prášek do pečiva a skořici. V druhé míse vyšleháme cukr s vejci, přidáme nastrouhané jablka zbavené tekutiny a sypké přísady a vodu dáme, ať je těsto tak akorát. Pečeme 170° cca 30-40 minut. Já dělala v horkovzdušné za polovinu času.

Trhané maso

Lze použít do tortily, burgerů, omelet nebo jen tak s přílohou. 

  • 2 krůtí stehna 
  •  cca 600 g masa(krkovička, plecko, libovější kližka, krůtí stehno, kuřecí stehenní řízky apod.)
  • 3 cibule 
  • 3 stroužky česneku
  • plechovka krájených rajčat
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • špetka chilli
  • sůl, pepř
  • volitelně - jalapeño, chilli paprička, čerstvá paprika

Do vhodné pečicí nádoby vložte všechny uvedené ingredience – maso vcelku, cibuli nakrájenou na proužky, česnek, loupána rajčata.

Pekáček zakryjte, vložte do trouby a pečte na 150 °C podle druhu masa 2-4 hodiny (cca 2 hodiny drůbeží, cca 3 hodiny vepřové, cca 4 hodiny hovězí).

Jakmile je maso krásné měkké, že by ho šlo krájet lžící, roztrhejte ho pomocí 2 vidliček na jednotlivá vlákna a smíchejte s vypečenou šťávou. Pokud jste maso pekli s kostí a kůží, tak je před trháním odstraňte.

Mrkvová polévka

 Rychlá, levná, výborná 

  • 500 g mrkve 
  • 2 šalotky (cibule)
  • 1 stroužek česneku
  •  kousek čerstvého zázvoru 
  • olivový olej 
  • sůl, pepř, rozmarýn
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 brambory 

Na olivovém oleji osmahneme šalotku, česnek, zázvor cca 2 minuty. Pak přidáme mrkev, brambory a opékáme 10 minut. 

Zalejeme vývarem a vaříme do změknutí. Přidejte sůl, pepř, rozmarýn a rozmixujte.

Chilli con carne 

Tento recept není rychlý, ale plná pánev, této dobroty stojí za to .

  • 1 PL olivového oleje 
  • 1 velká cibule nebo 2 malé 
  • 1 paprika červená čerstvá 
  •  2 stroužky česneku 
  • 1 PL chilli sušené 
  • 1 PL paprika mletá sladká 
  • 1 PL římský kmín 
  • 500 g hovězí maso mleté 
  • 300 ml vývar 
  • 400 g konzervovaná rajčata 
  • ½ PL majoránka 
  • 2 ČL rajčatový protlak 
  • 400 g fazole červené 
  • sůl, pepř 
  • 2 PL sladila (dle stravovaní)

Tajný tip - místo cukru 2 kousky čokolády (mléčné nebo hořké).

Nakrájejte cibuli na kostičky a papriku. Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

Teď osmahněte maso. Ztlumte plamen, přidejte mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky, asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.

Přilijte vývar do pánve a konzervované rajčata. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak. Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

Nakonec přidejte scezené fazole a povařte 10 minut. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte.

Bagely - moc dobré a zasytí 

  • 120 g mandlové mouky 
  • 40 g cream cheese 
  • 200 g strouhaná mozzarella 
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1 vajíčko 
  • špetka kurkumy 
  • sušený česnek 
  • semínka na posypání 

Mozzarellu a cream cheese za stálého míchání rozpustíme. Necháme chvíli odstát.

Přidáme mandlovou mouku, prášek do pečiva, sušený česnek, kurkumu sůl a vajíčko. 

Vyválím 6 válečků a tvaruji a dávám na plech.

Posypeme semínkama.

Pečeme na 180° cca 10-15 minut.

Plníme dle chuti. Já pomazala lučinou a hořčicí a dala krůtí šunku, goudu, ledový salát a papriku.

Křupavé zapečené brambory se sýrem 

  • brambory 
  • olivový olej nebo přepuštěné máslo ghí
  • 2 stroužky česneku (každý dle libosti)
  • 20g ️sýr + závěrečné namáčení (parmezán, já měla grana padano)
  • sůl 
  • chilli 
  • pažitka

 Brambory pořádně omyjeme (vydrhneme) a ve směsi obalíme. Nastrouháme ještě sýr do misky a spodek brambory namočíme v sýru a pokládáme na plech.

Pečeme 30 minut na 180° . 

Domácí humus...

Výborná svačina nebo pohoštění .Používá se jako pomazánka nebo k namáčení.

  • cizrna- hotová nebo jsem den předem namočila a vařila, 
  • tahini pasta
  • olivový olej

 Tyto ingredience jsou k ochucení jsou top:

  •  římský kmín 
  • čerstvý koriandr 
  • česnek 
  • kari
  • sušená rajčata

Pikantní dýňová polévka s kokosovým mlékem, zázvorem a chilli , která krásně zahřeje...

Sezóna dýní je v plném proudu. Dýně jsou mé oblíbené .Tentokrát jsem uvařila polévku . Skvělá ke svačině, obědu i večeři.

  • dýně máslová nebo hokkaido (hokkaido se loupat nemusí, máslová ano)
  • cibule kokosové mléko z plechovky nebo smetana na vaření, ale kosové mléko je sametovější
  • čerstvý zázvor 
  • trochu kari 
  • čerstvé chilli papričky nebo sušené ( samozřejmě kdo nemá rád, nedává)

Tip: na sucho opéct s trochou solí na pánvičce dýňové semínka ( já bohužel tentokrát neměla). Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou dýni. Ještě chutnější varianta, nechat upéct dýní v troubě.

Přidáme nasekaný čerstvý zázvor, kari a chilli a necháme provonět.

Přilijeme vodu nebo vývar a vaříme do měkka.

Rozmixujeme.

Přidáme kokosové mléko a necháme probublat. 

Raffaelo kuličky 

  • vanilka protein puding Milbona z Lidlu
  • 100 g strouhaný kokos 
  • mandle
  • čekankový sirup

Smícháte, modelujete kuličky do kterých dáte mandličku (můžete vynechat) a posypete ještě lehce kokosem a necháte vychladit .

Losos s hráškovým pyré

  • losos
  • balení mraženého hrášku 
  • smetana na vaření
  • máslo
  • zakysaná smetana
  • kopr
  • sůl, pepř,
  • citrónová šťáva
  • česnek
  • kopr
Losos jsem pekla v horkovzdušné fritéze 15 minut na 140stupňů. 
Dála jsem vařit hrášek, poté rozmixovala. Dochutila máslem a smetanou a solí  a česnekem (můžete použít i sušený).

Dip jsem vytvořila ze zakysané smetany, sůl, pepř, citrónová šťávy a kopru.


Skvělé banánové lívanečky

 #bezcukru 

  • 1 zralý banán 
  • 1 vejce 
  • 3 lžíce ovesných vloček (použila jsem bezlepkové)
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 kypřícího prášku
  • špetka soli

Vločky umeleme na mouku. V misce rozmačkáme banán, přidáme vejce, umleté vločky a zbývající ingredience.

Smažíme na ghí nebo kokosovém oleji.

Množství na 4 lívanečky.

Podáváno s tvarohem ochuceným jahodovým džemem, banánem, vlašskými ořechy.

Rychlý makovec 

#bezmouky

Korpus 

  • 6 vajec 
  • mletý mák- 1 balení
  • 150 g bílého jogurtu 
  • sladilo dle chuti 

Příště přidám navíc 2 jablka , aby to bylo ještě více vláčnější.

Krém

  • 500 tvarohu
  • citrónová šťáva a kůra
  •  sladilo dle chuti

Pečeme 180 ° 20 minut.

Cottage se švestkami a skořicí

#rychlá svačinka

  • 1 balení cottage 
  • švestky
  • skořice
  • datlový sirup

Brokolicový salát 

Můžeš použít jen takhle nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu .

Přidej na co máš chuť.

  • brokolice 
  • kuskus 
  • rajčátka 
  • červená kapie 
  • olivový olej 
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka 

Brokolici jsem 5 minut povařila. Ještě tam přidám nějaký sýr, balkán nebo parmezán i kousky hermelínu by nebyly špatné.

Meloun s balkánským sýrem, balzamikem a bazalkou.

 Tohle jsem objevila a musela vyzkoušet. 

Musím říct, že je to skvělá a zajímavá kombinace.

Skvělé jako svačinka nebo jako pohoštění.

Trhané krůtí maso 

Pečené v remosce s cibulí. 

Z výpeku a cibule jsem udělala sosík a k tomu dýňovo-bramborová kaše. 

Je to dobrota.

Krůtí maso na kari s mangem a basmati rýží 

  • 500 g krůtího nebo kuřecího masa
  • 2 šalotky nebo 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Kousek čerstvého zázvoru
  • 50 g žluté curry pasty (případně méně výrazná Massaman curry pasta nebo naopak více pálivá červená curry pasta)
  • 2 zralá manga
  • 150 ml vývaru či vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl
  • čerstvé bylinky (koriandr, thajská bazalka nebo máta)
  • chilli paprička podle chuti

Na pánvi orestujte kusy kuřecího masa na oleji z každé strany asi 3 minuty a dejte stranou.

Přidejte do pánve ještě trochu tuku a k tomu nadrobno nakrájenou šalotku, najemno nastrouhaný oloupaný zázvor a česnek. Na mírnějším plamenu nechte 5 minut změknout.

V mixéru smíchejte kokosové mléko, jedno oloupané mango, římský kmín a mletý koriandr. Promixujte dohladka. 

Do pánve přidejte curry pastu, minutu míchejte a nechte rozvonět, podlijte vodou či vývarem a nechte odvařit připečeniny, které dodají chuť. Přidejte orestované maso a kokosovo-mangovou směs. Promíchejte, přiklopte poklicí a nechte mírně probublávat 15-20 minut.

Na poslední 3 minuty varu přidejte oloupané a na kostičky nakrájené druhé mango. Když vypnete plamen úplně, ještě také část čerstvých bylinek, případně dosolte. 

Snadné cuketové hranolky s česnekem a parmezánem 

  • Ideální jako příloha nebo jen tak na chuť . 
  • Já si k tomu udělala ještě dip ze zakysané smetany a libečku. 
  • 1 velká cuketa
  • 2 lžíce olivového oleje1 
  • lžička citronové šťávy
  • 2 stroužky třeného česneku – šetřit jím ale nemusíte a klidně použijte více
  • strouhaný parmezán
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vysteleme alobalem, či potřeme olejem. Cuketu nakrájíme na tlusté hranolky. 

V míse si smícháme olej, citronovou šťávu a česnek. Cukety rovnoměrně rozprostřeme na plech ( já dělala v horkovzdušné fritéze) a potřeme je směsí z oleje, česneku a citronu. Poté je posypeme parmezánem. Pokuste se o to, aby co nejvíce parmezánu bylo přímo na cuketách. Klidně jen seškrábněte z plechu a dejte zpět na cukety.

Nakonec okořeníme solí a pepřem a pečeme 11 – 13 minut. Poté dejte plech dejte blíže k vrchní hraně trouby, a nechte parmezán zapéct dozlatova.

Guacamole 

  •  avokádo zralé 
  • rajčata 
  • červená cibule
  • šťáva z limetky
  • čerstvý koriandr - někdy je těžší sehnat, ale to dodává guacamole dominantní skvělou chuť
  • sůl, pepř 

Avokádo rozmačkejte, proto musí být zralé. Zbytek nakrájete na drobné kostičky. Avokádo je skvělý zdroj zdravých tuků .

Těstoviny bez mouky (grusetky)

Skvělá varianta kdo chce snížit spotřebu mouky, cukru.Pro vegetariány skvělý tip jak zvýšit bílkoviny. 

  •  mozzarela z nálevu 
  • 5 vajec 
  • 15 g psyllia
  •  sůl 
  • tentokrát jsem dotunila sušenými rajčaty (další tipy: špenátem, chilli)

V mixéru vypracujte do hladkého řídkého těsta. Připravené těsto vylijte na 2 plechy vyložené pečícím papírem a rozetřete ho na co nejtenčí placky. Počítejte s tím, že těsto trošku nabude, takže se nebojte placky udělat opravdu tenké. 

Pečte 160 °C a pečte 6-8 minut. Upečené placky vyndejte z trouby a otočte je papírem nahoru. Ten pak jemně sloupněte. Ještě teplé placky smotejte do ruličky a pomocí ostrého nože je nakrájejte na tenké nudličky.

Upečené těstoviny lze uchovávat v lednici několik dní, v mrazáku i několik měsíců. Před použitím je stačí krátce ohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.

QUINOA....můj první pokus se vydařil a chutná skvěle 

Uvařila jsem půl bílé a půl černé. Zkusila jsem dochutit balkánským sýrem, grilovanou cuketou a čerstvým koriandrem. Dala jsem si se steakem s tuňáka . 

Tuňák - sůl, pepř, kvalitní grilovací koření, fritéza 140°, 13 minut. 

Proč jíst Quinou (merlík čilský) 

  •  Je plná vitamínu A, E, B1, B2 a B9, hořčíku, fosforu, zinku, železa, vápníku, omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
  • Za zmínku stojí také vyšší obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny v quinoe napomáhá k udržení pocitu sytosti. 
  • Je lehce stravitelná 
  • Neobsahuje lepek .
  • Má poměrně nízký glykemický index, mohou ji konzumovat celiaci i diabetici

Výborná pomazánka ze sušených rajčat

Jednoduchá a rychlá, ale zároveň luxusní.

  •  100 g lučiny (paloučku)
  • 50 g sušených rajčat 
  • 100 g tučného tvarohu 
  • 1 vařené vejce 
  • sůl, pepř 

Doporučuji opravdu vychladit, má to jiné grády než jí hned konzumovat. Tvaroh vyšleháme s lučinou a žloutkem. Sušená rajčata a bílek nasekáme nadrobno. Vše smícháme a přidáme sůl a pepř. Můžeme dozdobit pažitkou, bazalkou, olivami.

Krémový květák s krůtím masem 

 Množství na 4 porce : 

  • květák 
  • 400 g kuřecí nebo krůtí prsa 
  • 10 g másla ( já použila přepuštěné) 
  • cibuli nebo šalotku 
  • 4 stroužky česneku 
  • 60 g sušených rajčat 
  • smetana nebo smetana ke šlehání 
  •  100 g čerstvého špenátu 
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • sůl, pepř 

Květák rozeberte na malé růžičky, stonky nakrájejte na kousky. Dejte zatím stranou.

Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek rozdrťte, nasekejte sušená rajčata, maso nakrájejte na kostky. Na 1 lžíci olivového oleje orestujte za vyšší teploty na kostky nakrájené kuřecí maso. Opečené kuřecí kousky vyjměte z hrnce a dejte zatím stranou.

Do hrnce přidejte zbytek oleje a máslo. V tuku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Přisypte rozdrcený česnek a za stálého míchání nechte rozvonět. Přidejte pokrájená sušená rajčata a po chvíli i připravený květák. Zeleninu osolte a opepřete.

Květák zalijte smetanou a promíchejte. Snižte teplotu plotýnky, hrnec zakryjte a směs duste za občasného promíchání asi 20 minut, dokud květák nezačne měknout. Přimíchejte opečené kuřecí maso, listy špenátu a parmazán.

Zakryjte poklicí a nechte ještě pár minut prohřát. Před podáváním směs podle chuti případně ještě osolte a opepřete.

Špagetová dýně

Zkoušela jsem poprvé, za mě teď bude určitě na nějakou dobu favorit . Dýně mám moc oblíbené . Pyré, hranolky, pečené, vše je výborné. Vždy jsem kupovala jen máslovou nebo hokkaido. Konečně jsem vyzkoušela i špagetovou dýni 

Rozříznete, vydlabete, pak slupku propíchnete na několika místech, pokapete olivovým olejem a posolíte a necháte upéct, cca 30 - 40 minut, záleží na troubě. Pak vidličkou dloubáté vnitřek.

Salát s tuňákem

  • tuňák
  • ledový salát
  • parmezán
  • rajčata
  •  jarní cibulka - dodá šmrnc
  • pažitka
  • sůl, pepř, citrónová šťáva 

Zeleninu si můžete dát jakou máte rádi, skvěle si hodí i okurka, paprika. Čerstvé bylinky jako pažitka, bazalka nebo kopr skvěle doladí chuť. 

Zelňáky 

#bezmouky k

  • kysané zelí
  •  100 g nastrouhaného sýra (eidam, gouda, niva)
  • 2 vejce
  • sůl
  • kmín
  • sušený česnek 

Zde už volíte jak chcete: smažená cibulka slanina (klobáska, uzené, šunka)

Namáčela jsem do zakysané smetany . Zelí propláchneme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Trochu ho překrájíme a smícháme se zbylými surovinami. Dochutíme.

 Na pečící papír vytvoříme placičky a pečeme na 180° 20 minut, poté je otočíme a pečeme ještě 5-10 minut.

Salát s uzenou makrelou 

  •  1/2 uzené makrely
  • 2 vejce
  • ledový salát 
  • polníček (salát výběr dle vás)
  • jarní cibulka dodá šmrnc
  • paprika 

Dochuceno: zakysaná smetana, plnotučná hořčic, sůl, pepř, citrónová šťáva.

Čočka belluga s basmati rýží a čerstvým koriandrem

Velmi chutná a zajímavá kombinace . 

Podávejte se sýrem, rybou, masem.

Pečený tvaroh

Skvělá svačina nebo dezert 

#bezmouky #bezcukru

  •  1 tučný tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vejce (bílky vyšlehat zvlášť)
  • 2 odměrky proteinu, já použila výborný slaný karamel: Protein&Co (lze nahradit mandlovou moukou)
  • trochu skořice a citrónové kůry
  • 2 lžíce strouhaného kokosu (nemusí být)
  • sladilo dle chuti, mě to hezky dochutil ten protein
  • dovnitř jsem dala ješte pár borůvek 

Vše smícháme dohromady a vyšlehané bílky až nakonec. Ovoce a sladilo, dle každého. Pečeme cca 160° cca 45 minut, až povrch zezlátne. můžete dát do zapékacích mističek nebo muffin formiček.

PŘÍLOHY...Pečená mrkev

 Pokud chcete někde v jídelníčku ubrat, právě omezení škrobovinových příloh udělá s vaší váhou hodně. Ideální řešení je nahradit je zdravějšími zeleninovými přílohami s minimem sacharidů, zato maximem chuti a živin 

  • 0,5 kg mrkve
  • olivový olej
  • sůl & pepř
  • 1 lžíce miso pasty
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce čekankového sirupu, medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžíce limetkové, citronové nebo pomerančové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • chilli dle chuti

Mrkev pořádně odrhněte (dobře to jde kartáčkem nebo drátěnkou,)podélně rozpulte nebo rozčtvrťte a přímo na plechu vyloženém pečicím papírem zakapejte olejem, osolte (se solí ovšem opatrně, miso je také slané) a okořeňte čerstvě mletým pepřem.

Dejte na 10 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Mezitím prošlehejte miso s rozpuštěným máslem, medem, citrusovou šťávou, prolisovaným česnekem a chilli dle chuti.

Po 10 minutách mrkev touto směsí zakapejte, promíchejte a pečte dalších 10 až 15 minut doměkka.

Quiona BOWL 

 Co jsem tam tedy všechno dala a příště zase zkusím jinou variantu.

  • quiona (černá a bílá)
  • avokádo
  • tofu 
  • limetka a chilli (Kaufland)
  • cherry rajčátka 
  • olivy s mandlemi 
  • čerstvý koriandr

Cizrnový rychlosalát 

Cizrna chutná ořískově. Obsahuje rostlinné bílkoviny a komplexní sacharidy. 100 g má jen 127 kcal.

  •  1 konzerva cizrny (já použila od značky Nature Promise z Albertu)
  • 1 lžíce zakysané smetany nebo sojolky ( kvalitní majolky) nebo obyčejnou majonézu, záleží na každém jako verzi zvolí 
  • 1 lžíce sójové omáčky 
  • 1 lžička dijonské hořčice 
  • 2 jarní cibulky 
  • 1 stroužek česneku

 Pro masaožravce ještě přidejte 50 g šunky. 

Vše smícháme a necháme vychladit .

Domácí čína

  •  kuřecí maso 
  • cibule 
  • jarní cibulka s natí
  • česnek 
  • čerstvý zázvor 
  • mrkev 
  • cuketa
  • sojová omáčka (se sníženým obsahem soli) worchestrová omáčka 
  • trochu chilli omáčky, kdo má rád ostřejší 

 Výběr masa záleží na vás, dá se udělat z jakéhokoliv. Výběr zeleniny je také na vás. Výborný je i pórek, ale neměla jsem, nebo paprika i třeba žampióny. 

Čerstvý zázvor, tuto ingredienci prosím nevynechej, ten udělá skvělou lehce štiplavo- citrónovou chuť. Vše nakrájejte na tenké nudličky. Na tuku osmahněte maso. Vyndejte maso z pánve a poduste zeleninu s kořením. Vraťte do pánve opečené mas, promíchejte a hotovo .

Mrkvové placky 

 Množství na 2 kusy:

  • 100g mrkve ( cca 2 kusy)
  • 100g eidamu 
  • 1 vejce 
  • sůl
  • pepř 
  • sušený česnek 
  • mletá sladká paprika 
  • kari
  • kurkuma 

Sýr a mrkev nastrouháme, přidáme vejce a koření. Opékáme na pánvi dozlatova. Plníme, čím máte rádi. Já si udělala guacamole a přidala mix ledového salátu a polníčku. 

Můžete je namazat žervém nebo s cottage sýrem budou výborné.

Salát s červenou řepou 

  •  červená řepa (nejčastěji používám předvařenou) 
  • tvrdý sýr (použila jsem goudu)
  • vejce
  • zakysaná smetana (můžeš použít bílý jogurt, tvaroh, cottage)
  • sůl, pepř
  • citrónová šťáva 
  • pažitka, bazalka - skvěle dochutí 

Já použila v poměru, 3 menší řepy, 100 g sýra (použijte jaký máte rádi nebo zrovna máte doma), 2 vejce, půl kelímku zakysané smetany.

Černá čočka - nazývaná beluga

Je to nutriční bomba .

obrovské množství bílkovin ( 100 g = 24 g bílkovin)

 vysoké množství vlákniny (100 g = 15 g vlákniny)Vitamín B a minerály (hořčík, železo).

Bezlepková. 

Její černý pigment obsahuje antioxidanty.

Vhodná také pro diabetiky - díky vysokému obsahu vlákniny se škroby vstřebávají pozvolna, nedochází tak k prudkému vzestupu glykémie.

Zeleninový salát s červeným grepem 

Saláty jsou moje srdcovka, tunit, zkoušet, kombinovat . Dříve mě kombinace zeleniny s ovocem nenapadla a připadla divná. 

 Vyzkoušeno a je to pecka...nemusí vyhovovat všem, ale myslím si, že najde své fanoušky. 

  • červený grep
  • avokádo 
  • mozzarella 
  • opražená slunečnicová semínka
  • sůl, pepř, olivový olej, balsamico

Jogurtový chlebík

  • 150 g tučného jogurtu (řeckého či smetanového s 10 % tuku)
  • 4 vejce
  • 5 g soli
  • 80 g zlatého lněného semínka
  • 20 g psyllia
  • 50 g směsi oblíbených semínek a ořechů (já použila 25 g dýňová, 25 g slunečnicová)
  • prášek do pečiva (5 g s vinným kamenem nebo 3 g běžného)

 Do misky vyklepněte vejce, přidejte jogurt a sůl. Vše důkladně promíchejte. Rozemelte najemno lněná semínka a psyllium. Pokud chcete do těsta přimíchat ořechy, rozdrťte je na menší kousky. Pokud přidáváte semínka, můžete je nechat vcelku. Ty rozbíjet není nutné. Promíchejte důkladně umletý len a psyllium, prášek do pečiva a semínka či ořechy. Přilijte vaječnou směs, opravdu DOBŘE a důkladně promíchejte. Nechte alespoň 2 minuty těsto odstát a zhoustnout. Z lepkavého středně hustého těsta vypracujte 2 vyšší bochníky. Těsto se vám nesmí rozlít po plechu (ten vyložte pečicím papírem), ale musí držet tvar. Pokud je příliš tekuté, raději do něj zapracujte ještě trošku psyllia.

Bochníčky vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte přibližně 50-55 minut. Během této doby troubu neotevírejte, ať vám těsto zbytečně nespadne. 

Po stanovené době chleba vytáhněte, položte na bavlněnou či papírovou utěrku (ty pomůžou vytáhnout z pečiva přebytečnou vlhkost) a nechat vychladnout. Teprve potom můžete chleba nakrájet. Pokud byste tenhle krok přeskočili, pečivo by bylo příliš vlhké a mazlavé.

Hrášková pomazánka 

  • 200 g hrášku mraženého nebo v plechovce
  • cottage pažitkový nebo normální a čerstvá pažitka 
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • česnek (není v původním receptu) 

 Hrášek svěřte vařící vodou a ihned zchlaďte studenou, aby nevybledl. Všechny suroviny rozmixujte. 

Ozdobte jako já nakládanou kapií nebo rajčátkem nebo olivou.

Celerový salát 

  •  celer
  •  tvrdý sýr (výběr dle každého)šunka kyselé okurky
  • nakládaná kapie
  • zakysaná smetana
  • tatarka 

dle chuti můžeme přidat co máte rádi, rajčátka, hrášek, kukuřice... 

Uvaříme celer, ale né do měkka a nastrouháme ho. Zde se nabízí i varianta ze sýrového.

Přistrouháme sýr. Dáme zbylé ingredience. Dochutíme zakysanou smetanou a přidáno i trochu tatarky. 

Vychladíme.

Makové placičky 

  • 1 vejce
  •  25 g mletého máku
  •  20 g mandlové mouky
  •  špetka skořice
  •  cca 6 lžic mléka ( já použila kokosové)

Vše smícháme dohromady a smažíme na pánvičce.

Tvarohový koláč ..... ze tří ingrediencí

  •  3 vejce 
  • 120 g čokolády ( 70%) 
  • 250 g tučného tvarohu 

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázní, přidáme tvaroh a žloutky. Bílky vyšleháme do pěny a opatrně přimícháme. Pečeme s plecháčkem s vodou kvůli vlhkosti na 170° cca 30 minut.

Bublanina 

  • 5 vajec
  • 400 g zakysané smetany
  •  200 g dovnitř
  • 200 g na potření 
  • 70 g kokosové mouky
  • 2 lžíce1 lžičky kypřícího prášku bez fosfátu 
  • sladilo dle stravování, já použila xylitol

Všechny ingredience promíchat, já udělala z bílků sníh ( nebylo v původním receptu) a zamíchala nakonec a posypala ovocem. Formu jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala strouhaným kokosem. Pekla na 180° cca 30 minut, do zezlátnutí. Po vychladnutí potřela zbývající zakysanou smetanou a přidala ještě borůvky.

Cibulový chlebík se sýrem 

  • 200 g struhaného sýra ( použila jsem goudu) 4 vejce
  •  sůl
  • drcený kmín
  •  2 PL mandlové mouky
  • semínka sezam a slunečnice
  • velkou hrst hrubě mleté slunečnice
  • 3 PL psyllia
  • 1 ČL prášku do pečiva. 

2-3 cibule orestovat na 2 PL sádla nejlépe a vychladlé míchat do směsi, vše promíchat a nechat odstát, pak vytvořit bochánek. Péct na 200 st. 15 minut a pak na 150 st. cca 30 minut.

Bílková houska 

1 vejce , 1 čl škrobu a špetka soli.

Odděl žloutky od bílku. K bílku přidej špetku soli a vyšlehej, pak opatrně vmíchej škrob a žloutek. Směs vytvaruj na plech. Vršek jsem ještě posypala sezamem. Pečeme 15 minut na 200 °. Neplňte dle chuti .Já dala palouček, kremžská hořčice, šunka (95%), hermelín, ledový salát a paprika .

Pizza chleba ....trochu jinak

  • 1 hrnek mozzarelly ( já použila 2 kusy)
  •  3/4 strouhaného parmezánu
  • 1 vajíčko
  •  česnek dle chuti 
  • bylinky

Smíchej všechny ingredience a pečte v troubě cca 25 minut na 190 stupňů.

Cukeťáky 

  • cuketa
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  •  majoránka
  •  2 stroužky česneku
  •  parmezán

Vše smícháme a pečeme v troubě. Já dělala v horkovzdušné fritéze cca 10 minut na 190 stupňů.

Dip ze zakysané smetany: sůl. pepř, citrónová šťáva, česnek. 

Tvarohové placičky 

  • Vanička tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 PL kmínu nemusíte, ale já ho miluji
  •  2 PL sezamových semínek
  • 4 PL psyllia (vláknina)
  •  sůl
  • pepř
  •  sušený česnek

Vše smíchejte, nechte odležet 5 minut (psyllium natáhne tekutinu), vytvořte placičky na plech a pečte cca 30 minut na 170°. 

Nechte vychladnout a odlepte od papíru. Obložte vším co máte rádi. Recept je s vaječinou. Skvělé se k tomu hodí i cottage sýr.

Dýňové placky

  • hokkaido menší
  •  150 g nivy
  • 1 vejce
  • 5 lžic mandlové mouky
  • sůl

Dýni uvaříme v osolené vodě, hokkaido se loupat nemusí.

 Rozmačkáme vidličkou, nastrouhané nivu, přidáme vejce a mouku.

 Na plech vytvoříme placičky, pečeme cca 40 min na 180°. 

Skvělá příloha místo knedlíků. Třeba ke kachničce se zelím. 


Skvělá pizza

ze 3 ingrediencí

  • mozzarella
  •  2 vejce
  • 2 PL sezamu 

Rozmixovat a péct na 180° cca 20 minut (dozlatova). Potom přidejte co máte rádi.

Použila jsem: šunka od kosti (93% masa), plátkový gouda, červená cibulka, sušená rajčata - ty daly tomu skvělý šmrnc.

Zpět do trouby na 180° cca 10-15 minut.

Tvarohová pizza 

  • 100g tvarohu ve vaničce ( já používám vždy tučný)
  •  1 vejce 
  •  30 g mandlové mouky
  • 1 PL psyllia

Vytvoříme těsto a pečeme cca 20 minut na 200°, ale záleží na troubě, kouknout po 10 minutách. Potom navršit co máte rádi. Potřela jsem rajským protlakem a posypala sušeným oreganem a bazalkou ( lze použít pizza koření), mozzarela, slanina, olivy, červená cibulka naposledy nastrouhala čedar, chuť byla na spousty věcí .

Luxusní tvarůžkový tatarák 

  • 200g tvarůžků
  • 1/2 červené cibule (nadrobno)
  • pažitka
  • 1 chilli paprička
  •  olivový olej 2 PL
  •  pivo světlé 2 PL, kmín
  •  paprika sladká
  • mořská sůl
  • pepř ( hrubě mletý)
  • zakysaná smetana 2 PL
  • hořčice dijonská 1 PL
  • worchestrová omáčka 1 ČL

( PL - polévková lžíce, ČL - čajová lžička

Čoko-termix 

  • Šlehačka (můžete použít i smetanu na vaření) 
  • 70% hořké vysokoprocentní čokolády 
  • Tučný tvaroh
  • Kakao
  • Sladilo dle stravování (xylitol, cukr, med, datlový nebo čekankový sirup)

Šlehačku zahřejeme téměř k varu. Stáhněte teplotu a za stálého míchání nechte v horké smetaně rozpustit čokoládu, Až bude směs dokonale rozpuštěná a směs hladká, odstavíme jí z plotny a vmícháme do ní tvaroh, lžičku holandského kakaa (nemusíte) a sladilo . Množství je na 4 porce. 

Nechte vychladit. 

Ozdobte čím máte rádi. Šlehačkou, ovocem, ořechy, nastrouhanou čokoládu, kokos.

Lněné houstičky

  •  80g mletých lněných semínek
  • 150g bílého jogurtu 
  • 2 vejce
  • 20g psyllia 
  • 5g kypřícího prášku 
  • trochu soli

dle uvážení případně olivy nebo sušená rajčata. 

Já zkusila sušená rajčata, dodávají šmrnc. Vše pouze smíchat a nechat 10 minut odležet.

Pekla jsem horkovzdušné fritéze na 160°, 30 minut.

Lívanečky

  •  1 vejce 
  •  25g proteinu (1 odměrka), příchuť záleží na vás, já tentokrát použila čokoláda a kokos 
  • 70 ml mléka ( já použila kokosové z plechu)
  • 4 čajové lžičky psyllia 
  •  1/2 čajové lžičky prášku do pečiva 

Smíchat a nechat dostatečné odpočinout.

Rozvar s ostružin

  •  100 g ostružin 
  • 50 ml vody 
  • 1 lžička čekankového sirupu
  • zakysaná smetana . Samozřejmě můžete nahradit jogurtem, tvarohem. 

Kombinací je tolik vše je boží .

Všechna práva vyhrazena 2020
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky